Hayat Yolculuğunda Fotoğraflarını Sen Çekebilirsin!
HAYAT YOLCULUĞUNDA FOTOĞRAF…
Gezgin fotoğrafçı Gökhan Yolcu, 8-10 yaş arası çocuklara ‘’fotoğraf yoluyla cümle kurmayı öğretmek’’ için karavanıyla yola çıkar. Köyden köye gezerek seçilmiş bir okulda duraklar, iki hafta boyunca günde 90 dakika oyunlarla, keşiflerle derslerini tamamlar.
Anadolu’nun çeşitli yerlerinde Kaymakamlıklarımız ve dolayısıyla Milli Eğitim Müdürlükleri’yle, ‘HAYAT YOLCULUĞUNUN FOTOĞRAFINI SEN ÇEKEBİLİRSİN’ adlı proje, ilk olarak Bingöl’ün Karlıova ilçesindeki Yeniköy ilkokulunun 3. ve 4. sınıf ögrencileriyle başladı. İkinci okulu da Tunceli’nin Burmageçit İlkokulu oldu. 2019-2020 öğretim yılına Kars’ın Selim ilçesinde Yolgeçmez Köy okulunda devam edecek…
Okullarda uygulanacak bu eğitim projesinin amacı, çocuklara camera-obscura ve kara kadraj teknikleriyle görme biçimlerini öğretmek; doğaya, köylerinde olup bitenlere, evlerine, aile ve arkadaşlarına bir fotoğraf çerçevesinden bakmanın farkını anlamalarını sağlarken, yaratıcı ve kolektif bir çalışma yapmanın, sonunda bir eser ortaya çıkarıp sergilemenin de hazzını yaşatmaktır. Ülkemizin sınırlı olanaklara sahip bölgelerindeki çocuklarla çalışmamızın nedeni; fotoğraf aracılığıyla öğrencilerin duygu ve düşüncelerini ifade edebilmelerini sağlamak. Zor ve sınırlı koşullarda yaşayan köy çocuklarının, fotoğraf makineleri aracılığıyla çevrelerini, arkadaşlarını, doğayı daha yakından tanımaları ve yaşamlarının tüm ayrıntılarına daha bir alıcı gözle bakabilmeleri amaçlanıyor. Böylece önlerindeki uzun yıllar için daha yaratıcı bir yol olarak fotoğraf sanatını tanıyacaklar. Fotoğrafla kendilerini, düşüncelerini ifade edebilecekler, özgüvenlerini geliştirip, yaratıcılıklarının önünü açabileceklerdir. Böylece, önlerindeki uzun yaşam sürecinde yaşamın hemen her alanında doğru tercihler yapabilmelerine de küçük bir katkı verilmiş olacaktır.
Çocuklar fotoğraf çekmenin eğlendirici tarafıyla ilgilenirken, proje süresince hem eğitsel hem eğlendirici olarak düzenlediğimiz bir eğitim programı uygulanacaktır. Müfredat programı 10 gün süreyle belli bir disiplinle, kitap sevgisi, okuma alışkanlığı yanında, paylaşım amaçlı, ayrımcılığa yer vermeyen ve ortaklaşa üretimi özendiren bir yapıda oluşturulmuştur. Önce çocuklarla kurulacak dostça ilişkiyle güvenleri kazanılacak, aynı zamanda öz güvenlerinin kazanılması amaçlanacaktır.
Karton, pastel boya, büyüteç ve benzeri kırtasiye malzemeleri yanında birer kompakt fotoğraf makinesiyle çalışma yürütülecektir. Kartonlarla oluşturulacak çalışmalar günler içinde dürbün, kadraj, hikaye canlandırma gibi oyunsu aşamalarla fotoğrafa, fotoğrafla bir hikaye anlatmaya doğru yol alacaktır.
Bütün bu çalışmaların ana amacı öğrencilerin saf, temiz dünyalarını çekecekleri fotoğraflarla tespit etmeleri ve bizlere ulaştırmaları. Böylece onlara, onların o güzelim dünyalarına yeni bir yaşam sevinci katacağımız kadar, onların çektiklerini de bizlere, toplumun diğer kesimlerine ulaştırmış olacağız.
Her çalışma sonunda ortaya çıkan fotoğraflar kendi okullarında, tamamen kendilerinin hazırladığı bir sergiyle davetlilere yani ailelerine, öğretmenlerine, öğrencilere, komşularına sunulacaktır. Proje köy okullarındaki çocuklara güzel bir pencere açacağı gibi, o çocukların yaşadıkları saf ve temiz dünyayı kendi fotoğraf kareleriyle bizlere tanıtmalarını da sağlayacaktır. Amacımız bu sergilerinin, büyük şehirlerimizde de tekrarlanması ve ayrıca Foto-Kitap gibi yayınlarla kalıcı olmasını sağlamaktır.
‘HAYAT YOLCULUĞUNUN FOTOĞRAFINI SEN ÇEKEBİLİRSİN’ adlı projede, öğrencilerin amaçlanan eğitimi ve sonuçlarını alabilmeleri için öncelikle kompakt fotoğraf makinelerine ihtiyaç duyulmaktadır. Sunumlar, fotoğraf düzenleme ve film gösterimleri için, bir diz üstü bilgisayar ve projeksiyon makinesi gerekmektedir. Her okulda, eğitim sonunda açılacak fotoğraf sergisi için fotoğraf baskısı yapabilecek printer ihtiyacı vardır. Talep ettiğim bu malzemeler projenin demirbaşı olarak kullanılacak, proje sürecinde tüm okullarda kullanılacaktır.
Her okul için ise sadece kırtasiye, boyalar, camera-obscura ve kaleidoskop yapılması için kullanılacak malzemeler gereksinimi doğacaktır…
Türkiye’nin çeşitli yerlerindeki köy okullarındaki çocuklarla yapılacak böylesi bir çalışmaya destek olacağınız umuduyla fotoğraf makinelerinin temini, sunum, baskı ve benzeri konularda katkılarınızı bekliyoruz.
Proje demirbaşı olarak gerekli malzemeler:
- 10 adet aynı marka, model ve renkte kompakt fotoğraf makinesi
- 1 adet projeksiyon makinesi
- 1 adet diz üstü bilgisayar
- 1 adet A4 fotoğraf baskısı yapabilen yazıcı
Her Atölye Grubu için Gerekli Malzemeler:
- Makas 10 adet,
- Renkli karton 10 tabaka,
- A3 Beyaz Kağıt 30 adet,
- Prit yapıştırıcı 10 küçük boy,
- Bant 1 adet,
- Koli bantı 1 adet,
- Büyük kağıt bant 1 adet,
- Pastel boya 3 takım,
- Maket bıçağı 5 adet,
- Testere ucu 2 adet,
- Büyüteç 5 adet,
- Küçük bloknot 30 adet,
- Plastik kova 10 adet.
Maddi bir destek veremeseniz bile projemi ve sayfasını, sosyal medyada yaymanızı, kendi çevrenizde paylaşmanızı çocuklara ulaşabilmem için sizlerden özellikle rica ediyorum…
“https://www.yolcuyolundagerek.com.tr/”
Instagram ve Facebook’ta @yolcuyolundagerek.com.tr
Malatya Arapgir’de yapılan FotoKamp’ta çocukların çektiği fotoğraflardan bazıları…