Bled Gölü’nde Kremna Rezina…

Bled Gölü’nde Kremna Rezina…

Gölün etrafında biraz yürüdükten sonra Vila Prešeren adındaki cafeye oturmaya karar verdik ve göl manzarasında, Bled’e özgü Kremna Rezina tatlısını da tatmadan geçmemek lazım dedik. Kremalı Bled Keki her köşede resmi ile karşınıza çıkıp ağzınızı sulandırıyor. İçi kremalı dışı milföyden yapılan bu keki en iyi gölün kenarındaki Villa Prešeren‘de yiyebilirsiniz.

Bu tatlıyı o kadar sevmiştim ki, doğum günümde de Ljubljana’da da yemiştim. Ama Bled’de, Villa Prešeren’de yediğimin tadı başkaydı…

Bled’e özel bu kremalı leziz pastayı, Bled pasta şefleri, bir zamanlar genç bir pastacının Avusturya ve Almanya gezilerinden getirdiği tariflerden esinlenerek, “dünyanın en iyi kremalı pastası”nı yapmak üzere kolları sıvamışlar. Bu minicik kasabada 50 senede 8 milyon dilim satıldığına bakılırsa başarılı olmuşlar. Kendim için tattım, beğendim ve sizlerle paylaşmak için tarifini “Recipes from a Slovenian Kitchen” kitabında buldum… 

Afiyet olsun…

 

      10 dilim için 

  • 1/2 kg milföy hamuru
  • 300 ml süt
  • 1/2 limon kabuğu
  • 3 yumurta sarısı
  • 3 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 tepeleme yemek kaşığı un
  • 1 yumurta beyazı
  • 450 ml soğuk krema
  • 1 yemek kaşığı rum
  • 1 paket vanilya
  • 3 yemek kaşığı pudra şekeri

 

  1. Milföy hamuru 30×40 cm dikdörtgen olacak şekilde açılır. Uzunlamasına ikiye kesilir. İlk parça çatalla delinir ve pişirme kağıdı konmuş fırın tepsisine alınır. İkinci parçanın üzerinde, tam kesmeden, 7.5 cm’lik kareler oluşturmak için bıçakla çizgiler çizilir, çatalla delinir ve pişirme kağıdı konmuş tepsiye dizilir. Buzdolabında 30 dakika bekletilir.
  2. Pasta kreması (krem patisier) için, süt ve limon kabuğu ocağa konur. Diğer yandan yumurta sarıları ve 2 kaşık toz şeker çırpılır, beyazlayınca un ilave edilir, karıştırılır.
  3. Kaynayan sütten limon kabuğu çıkartılır, yumurtalı karışım ile birleştirilir. Orta ateşte, koyulaşana kadar sürekli çırparak pişirilir. Bir kaba boşaltılır, bekletilir.
  4. Yumurta beyazı sert köpük olacak şekilde çırpılır. Bunun için çırpmaya başladıktan bir süre sonra kalan 2 kaşık şeker ilave edilir, iyice sert köpük kıvamı olana kadar çırpılır.
  5. Kremadan 150 ml çırpılarak sertleştirilir. Önceden hazırlanan pasta kremasına rum ve yumurta köpüğü ilave edilir, nazikçe, söndürmeden karıştırılır.  Çırpılmış krema ilave edilir, karıştırılır. Streç film ile kapatılır, 30 dakika buzdolabında bekletilir.
  6. Tepsilere hazırlanmış milföyler 220 derece ısıtılmış fırında, güzel bir renk alıp kızarana kadar, 25 dakika civarı, pişirilir.
  7. Kalan 300 ml soğuk krema, soğuk bir kaba konur, vanilya ve 1 yemek kaşığı pudra şekeri ile sert olana kadar çırpılır.
  8. İşaretli olmayan milföy kesme tahtasına konur, pasta kreması üzerine yayılır. Pasta kremasının üzerine çırpılmış krema yayılır. İşaretli milföy ile kapatılır, kalan pudra şekeri serpilir. Yemeden önce karelere kesilir.
 

LEAVE A COMMENT

error: İçerik korumalı!!